Izbira poklica – izziv za prihodnost

Projekt z imenom »Izbira poklica – izziv za prihodnost« je že 13 let organiziran s strani Območne obrtno-podjetniške zbornice Celje. Tudi letos je projekt potekal vendar malo drugače, kot se za trenutno situacijo spodobi, preko spleta. Za področje občine Dobrna so za osnovnošolce in njihove starše izvedli okroglo mizo na daljavo z gosti – med katerimi je bila tudi naša direktorica podjetja Hoby les d.o.o. – Katarina Hohnjec.

Vabimo vas, da si preberete celotni članek, ki ga je objavila Mag. Tatjana Štinek z Območne obrtno-podjetniške zbornica Celje.

Leto 2020 je polno sprememb, živimo in delamo v času, ki si ga pred enim letom še predstavljati nismo mogli. Vpliv korona virusa je velik tudi na delovanje izobraževalne vertikale, saj velik del leta poteka izobraževanje na daljavo. Območna obrtno-podjetniška zbornica Celje ( v nadaljevanj OOZ Celje), ki zaključuje 13. leto izvajanja projektov s katerimi si prizadeva osnovnošolcem in njihovim staršem približati pomembnost pridobivanja informacij, ki so pomembne pri odločitvah učencev o tem, kaj bi v življenju zares radi delali in o izbiri nadaljevanja izobraževanja, se je poskušala razmeram maksimalno prilagoditi. Aktivnosti projekta Izbira poklica – izziv za prihodnost so potekale, kadar je bilo to mogoče v osnovnih šolah, drugače pa preko različnih aplikacij na daljavo. Glede na to, da se vsi zavedamo, da je 40 let aktivnega življenja posameznika po trenutni pokojninski zakonodaji, res dolga doba za opravljanje dela, se je potrebno odločati tako, da bomo z delom in življenjem čim bolj zadovoljni. Izbira poklica v mnogih primerih poleg opravljanja strokovnega dela vpliva na način življenja posameznika, zato so vse aktivnosti projekta namenjene prav temu, da osnovnošolcem olajšamo odločitev, kam po osnovni šoli.

 V letu 2020 v projektu sodelujejo obrtniki, podjetniki in ZRSZ OS Celje. Za področje občine Dobrna smo za osnovnošolce in njihove starše izvedli okroglo mizo na daljavo z aplikacijo ZOOM z gosti – obrtniki in podjetniki člani OOZ Celje, ki so predstavili svoje karierne poti in poklice na področju lesarstva, gostinstva, elektrotehnike in informatike.

 

Sodelovali so:

  • Ga. Katarina Hohnjec, direktorica in lastnica podjetja HOBY LES d.o.o.
  • Mitja Pišek, bar manager FRIGO TRANSPORT,TRGOVINA IN GOSTINSTVO PETER PIŠEK S.P.
  • Sebastijan Jug, IT strokovnjak, lastnik podjetjaEKSPERA360, informacijske tehnologije, d.o.o.

Udeležence dogodka smo seznanili z možnostmi štipendiranja, kariernimi potmi, potrebnimi znanji, veščinami, sposobnostmi ter kompetencami ljudi današnjega časa, trgom dela, trendi na področju zaposlovanja in samozaposlovanja, deficitarnimi poklici in dejavniki odločanja za nadaljevanje izobraževanja.

Peter Pišek, podpredsednik OZS in OOZ Celje, FRIGO TRANSPORT,TRGOVINA IN GOSTINSTVO PETER PIŠEK S.P.: » Naša zbornica ima dolgoletno tradicijo promocije poklicev in veseli smo podpore občine Dobrna pri naših prizadevanjih. V projektu sodelujemo s sinom Mitjem, ki promovira poklic gostinskega tehnika in verjamem, da bomo katerega osnovnošolca navdušili za ta poklic.«

Mag. Alenka Ž. Pešak, prof. ped. šolska svetovalka OŠ Dobrna. V četrtek, 26.11.2020, smo ob 17. uri imeli roditeljski sestanek za starše devetošolcev. Osrednja tema srečanja je bila OKROGLA MIZA z naslovom “Izbira poklica – izziv za prihodnost”, zato so bili na srečanje vabljeni tudi učenci 9. razreda. Srečanje, ki je prvič potekalo na daljavo, preko Zooma, je po vsebinski plati suvereno vodila mag. Tatjana Štinek, samostojna svetovalka OOZ Celje, sodelovali pa so tudi trije gostje. Kljub negotovosti glede tovrstnega srečanja na daljavo – s tovrstno obliko okrogle mize s starši smo se namreč spoprijeli prvič, sem bila nad izvedbo zelo pozitivno presenečena. S tehničnega vidika je srečanje potekalo tekoče in brez težav, gostje pa so poskrbeli za zanimivo, pestro in predvsem zelo uporabno vsebino. Najlepša hvala Obrtni zbornici Celje, predvsem pa njenim izvajalcem okrogle mize, za uspešno, zanimivo in koristno druženje.«

Kljub novemu načinu dela, je bila udeležba na dogodku velika in v sedanjih okoliščinah smo lahko zadovoljni, da imamo orodja, s katerimi lahko delamo na daljavo. V prihajajočih prazničnih dneh vam iz OOZ Celje želimo čim bolj prijeten december in vstop v NOVO LETO 2021, prave odločitve, uspeh, srečo in predvsem veliko zdravja.”

Članek si lahko ogledate tudi na: https://www.ooz-celje.si/2020/11/izbira-poklica-izziv-za-prihodnost/