Lesarji na strokovni ekskurziji v Kladnju/BIH

Povezovanje v stroki je enako pomembno kot znanje in zato smo se kot že vrsto let odpravili na še eno strokovno ekskurzijo. Tokrat smo pod vodstvom lesne sekcije Obrtno podjetniške zbornice Slovenije https://www.ozs.si/sekcija-lesnih-strok v koordinaciji naše odlične sekretarke ga.Iris Ksenije Brkovič obiskali bolj južne kraje in raziskali, kako tam rokujejo z lesom.

Cilj je bilo podjetje Ramex d.o.o. https://ramex.ba/. Podjetje je 20let izdelovalo pohištvo za podjetje Ikea, letošnje leto pa se je odločilo za samostojno pot. Njihov proizvodnji program obsega notranje pohištvo iz masivnega lesa, zaščiteno z vodnimi laki ali oljem in tako dosega visoke standarde tudi v kategoriji eko pohištva. V podjetji dela okoli 200 zaposlenih, seveda pa se tudi pri njih pozna kriza pomanjkanja delavcev in zato težko dosegajo vsa naročila, ki bi jih želeli sprejeti. Podjetje je ustanovil sicer g.Ramiz Hajdarević, kovinar, ki se je šolal v Štorah na kovinarski šoli, nekaj let pa je delal tudi v Železarni Štore. Naši pogovori so potekali v zelo dobri slovenščini, katero še vedno utrjuje v vseh pogovorih s poslovnimi partnerji iz Slovenije. Svoje kovinarsko znanje je uporabil tudi v lesni industriji in tako sedaj skupaj z ga. Jasminko Hadžiabdić kot izvršno direktorico in svojo hčerko ga. Esmo kot vodjo prodaje tvorijo odlično jedro uspešnega podjetja.

Pot v te kraje nas je peljala preko Banja luke (sprehod po mestu, kava in seveda tržnica) v Sarajevo, katero nas nikoli ne razočara. Vožnja v Kladanj je bila zelo lepa, cesta poteka po planoti mino mogočnih gozdov in vso to zelenilo je bilo prava paša za lesarske oči. Lepo je spoznati kraje, kateri so malo odmaknjeni od klasičnih turističnih poti. Seveda pa ni manjkal tudi Mostar s svojim soncem in obveznimi čevapčiči.

V avtobusu, polnem lesarjev, je bilo vzdušje odlično. Zopet smo potrdili, da je druženje najpomembnejše, saj tu izmenjujemo znanje in izkušnje, ne manjka pa tudi kopica dobrih šal.

Še enkrat hvala ga.Iris za lep čas, ki smo ga preživeli skupaj in pa seveda g. Marjanu Sadeku, kateri nam je priskrbel s pomočjo predstavnika podjetja Ledinek Engineering d.o.o. možnost ogleda proizvodnje.

Katarina Hohnjec

Hoby les, d.o.o.