Nosilci za police

Pogosto se zgodi, da stojite pred omaro in si želite, da bi imela vsaj kakšno polico več. Če imate srečo, da vam znanec odreže na mero kos iverice, jo morate še vedno nekako pritrditi. V mislih na staro omaro si verjetno ne belite posebej glave, pri novi pa je to druga zgodba. Še posebej, če je treba na novo razporediti tudi obstoječe police.

Nosilci za police so v bistvu nekakšni čepki, ki se pritrdijo na stranico omare in nanje se nasloni polica. Tovrstna rešitev je v bistvu novejša; če ste kdaj pogledali notranjost stare omare iz polnega lesa, ste lahko videli pritrjene lesene letvice, na katerih je ležala polica. Zdaj so nosilci plastični ali kovinski. Plastični nosilci so iz PE plastike, tisti z žebljičkom pa imajo pocinkan žebljiček. Kovinski so jekleni in ponikljani. Nosilci za steklene police so posebej oblikovani, so iz prozorne plastike in imajo del iz gume, kar preprečuje drsenje.

Slika:  Različni nosilci

Nosilci v bistvu podpirajo police v lesenih omaricah in pohištvu. Nekatere omare že imajo v stranicah izvrtane luknje, v katere samo vtaknete nosilce. Police nato poljubno razporedite. Seveda lahko luknjice izvrtate tudi sami, pazite le, da ste natančni. Naj bodo premera 5 mm. Uporabite vodno tehtnico in meter, sicer bo zaradi nenatančnih višin polica poskakovala ali se nagibala. Če boste na polico postavili kaj težjega, uporabite več nosilcev, še bolje pa je, da izberete nosilce, ki prenesejo večje obremenitve. Zatiči morajo biti dovolj trdni, da zagotavljajo stabilnost konstrukcije. Naj omenim, da lahko tudi plastični nosilci nosijo težo police do 10 kg, oziroma 2,5 kg po nosilcu. Za bolj obremenjene police, na primer takšne s knjigami, pa raje uporabitei kovinske nosilce.

Na spodnjih slikah je nekaj enostavnih nosilcev, ki jih samo vtaknete v izvrtane luknje, nekatere lahko pribijete, druge pa morate privijačiti.

Slika: Plastični nosilec za police z obročkom

Menda je to najstarejši nosilec za police pri nas in se je pojavil s kuhinjami Meblo. Prednost tega nosilca je, da ima obroček, zaradi česar ne zdrkne  v izvrtino, če po pomoti izvrtate luknje pregloboko.

Slika: Okrogel kovinski nosilec za police

Kovinski nosilec je bolj trden in ima večjo nosilnost.

Slika: Plastični nosilec z ravno površino

Ravna površina omogoča, da se polica trdneje usede na nosilce.

Slika: Kotni kovinski nosilec

Kovinski nosilci so trdnejši. Prva različica ima čep na obeh straneh. En čepek vtaknee v luknjo v stranici, drug zatič pa sede v izvrtino na dnu police. To preprečuje, da bi se polica premikala. So tudi dovolj trdni in jih lahko uporabljate za police, ki imajo večjo nosilnost.

Slika: Kotni kovinski nosilec z vijakom

Ta nosilec je podoben prejšnjemu, le da ima odprtino, skozi katero privijačite vijak v steno omare. Drug del s čepkom pa se usede pod polico, v za to narejeno izvrtino.

Slika: Ploski kovinski nosilci

Ploski nosilci imajo obliko lopatice in njihova ravna površina se lepo prilega polici. Zanje morate izvrtati luknje. Premer zatiča je 5 mm.

Slika: Nosilci z žebljičkom

Če nimate izvrtanih lukenj za čepe lahko te nosilce z žebljičkom preprosto pribijete v steno omare. Tudi tu je zelo pomembno, da so nosilci v isti višini, zato je priporočljivo, da mesto, kjer ga boste pribili, prej zatočkate.